Prosjektering av et bærekraftig hjem

En bolig med livsløpsstandard tilpasset særlige behov, et hjem for liv og livet. Bærekraft er bevisst valgt i materialer og utforming. Under bygging februar 2023.

En familie på fire vil bygge seg et hus, et nytt hjem, på en eiendom fraskilt den gamle familiegården på Grannes.  Mor, far, en sønn og en datter.

Visjon


En kompakt bygningskropp, ikke større enn nødvendig er første bud, for et bærekraftig bygg. Det er lagt vekt på å bruke tre både konstruktivt og som kledning både ute og inne, inne også i form av finerplater. Til den gjennomgående murveggen og peis(ene) er det samlet teglstein på finn.no. Grunnmur-såle og gulv i første etasje av lav-karbo betong, som skal slipes og oljes.

En familie på fire vil bygge seg et hus, et nytt hjem, på en eiendom fraskilt den gamle familiegården på Grannes.  Mor, far, en sønn og en datter. 

Soverommene skal være til å sove i, lek, lekser og samvær skal skje i fellesrommene.  Mens barna er små, sover alle i samme etasje, når barna blir større skal foreldrenes soverom i første etasje gjøres om til en ungdomsstue, og foreldrene kan flytte opp til andre etasje, til en egen suite med eget bad og walk-in-closet.  I andre etasje er det også en tv-stue, med utgang til takterrasse og et lite kontor. Det kan ved behov enkelt legges til rette for en bæreplattform mellom første og andre etasje.  Under trappen er det plass til lek og til å trekke seg tilbake, som til en hemmelig hule. Her kan du krype opp i et karnapp, for kos og hygge.

Materialene er valgt ut ifra felles ønske hos byggherre-familie og arkitekt om et tidløst uttrykk, som har lang varighet og med lavt vedlikeholdsbehov.

Med en byggherre med spesialkompetanse fra Lyse, er det valgt smarte, energiøkonomiske løsninger, som vil holde energiforbruket på et minimum.


Arkitekt Liv-Kristine Rud


Arkitekt Harpa Eiriksdottir


Arkitekt Jostein Hølland

Ris & ros

Byggherren ble spurt om å komme med ris & ros, samt tips om hva vi evt kunne ha gjort bedre.  Her er svaret fra byggherre Geir:

«Et bærekraftig drømmehjem»

Å jobbe med Stav har vært inspirerende og frustrerende til tider. Inspirerende fordi dere har mange gode ideer, og er gode til å lytte når vi forteller om våre behov og drømmer. Frustrerende fordi vi til tider har opplevd at fremdriften er tregere enn vi ønsker, og fordi noen av ønskene og drømmene kostet mer enn budsjettet tilsa.

Det viktigste i prosjektet vårt har vært å skape et hjem tilpasset vår families behov, til det har hjelpen deres vært viktig – det er vi takknemlige for.

Jeg er mest fornøyd med planløsningen, og at vi oppnådde målet om å ha god kontakt mellom ute og inne. Det har også vært fint å ha et veldig kompetent team hos dere, med mye kunnskap og erfaring.