MØT VÅRE ARKITEKTER
MØT VÅRE ARKITEKTER
MØT VÅRE ARKITEKTER

Når jeg var 17 år, sto valget for meg mellom å bli lege, skuespiller eller arkitekt.

Liv-Kristine Rud, sivilarkitekt

Når jeg var 17 år, sto valget for meg mellom å bli lege, skuespiller eller arkitekt.  Jeg kom inn på medisin i Tromsø, syntes det var for langt av gårde og for mørkt om vinteren, så hørte Wenche Foss si på radioen at dersom du kunne tenke deg å bli noe annet enn skuespiller, så skulle du heller bli det!  Da  tenkte jeg at i arkitektyrket kan jeg bruke både det intellektuelle og det kunstneriske i et og samme yrke!


Jeg har alltid tegnet, og klarte å tegne med inn på Arkitekthøyskolen i Oslo, og fikk med det et yrke langt mer allsidig enn jeg visste i forkant, bl.a kom jeg til teateret, ikke som skuespiller, men som scenograf.

Arkitektur er for meg
Arkitektur er for meg i utgangspunktet alt som er bygd av mennesker eller dyr.  Mye gråstein, men iblandet glimrer det av gull!  Arkitektur på det beste…ai, det er som kunst du kan gå inn i, leve i, som snakker til sjelen så vel som til hodet og hjertet.  Det kan være noe flyktig, eller det kan bestå i tusenvis av år.

Viktige tidligere prosjekt
Prosjektene fra årene i Link Arkitektur, følger meg, nesten som mine barn:

Mitt eget hus, Steingata 49, over 100 år gammelt, det rødeste huset i gata, der jeg kjenner hver plankebit og har rehabilitert over mange år, er et hus med sjel som jeg virkelig elsker.

Lagårdsveien 78-80 (L78-L80) er det prosjektet jeg har lært aller mest av; komplekst, komplisert, med mye motstand i vegger og gulv, med en sped, sprikende, famlende begynnelse, til en selvsikker, stødig slutt.  To døde bygg har fått nytt liv, og har gitt liv til en død del av byen, rundt Paradis stasjon.

Møllekvartalet i Sandnes: Tidlig en morgen i høstferien ringte Arne fra SV Betong, og lurte på om jeg kunne tegne et høyhus for han.  Det var begynnelsen på mange år som prosjektleder og prosjektering av høyhuset i Sandnes, og bygårdene mot St.Olavsgate og Jærveien.

Bryne kino: Min andre jobb i Rogaland, etter at jeg kom hit i 1994, var å bli plansjef i Time kommune.  Artig var det å komme tilbake 20 år senere og prosjektere om døde Bryne torgsenter til vitale Bryne kino.

Langgatakvartalene i Sandnes: To kvartaler midt i Sandnes skulle repareres og forsterkes.  Grepet ble i å beholde kvartalsstrukturen i de i ytre rammene, mot gatene, og perforere kvartalene med smug, som førte til indre plasser og gårdsrom. I istedenfor å lage to introverte kvartal, som Bystasjonen på den andre siden av linjen ble, vrengte vi innsiden ut, og åpnet opp fasadene mot gatene, for å lage interessante gater og gå, handle, jobbe og bo i. Det gamle Øglændbygget ble behold og lagt til rette for rehabilitering og reparasjon, andre bygninger ble valgt revet, for å gi plass til nybygg. Fasaderekken mot St.Olavsgate og toglinjene ble transformert fra en bakside, til en paradeside og byens ansikt mot togstasjonen.

Hotell Klubbgata: Et prosjekt jeg virkelig skulle ønske hadde blitt noe av, men som det ikke ble noe av, det var å puste liv inn i det gamle hotellet til Madland i Klubbgata, og tilbakeføre det til en Bauhaus-inspirert prakt.  Det ville ha løftet Klubbgata opp til nye høyder, og jeg kunne sett på det hver dag, når jeg syklet forbi:

Både utviklingen av materialer og det at vi stadig bygger tettere krever god samhandling mellom arkitekter seg imellom, andre fag, kunder og øvrige involverte.

Axel Hermanns, arkitekt

Hvorfor jeg ble arkitekt? Jeg tror det er bedre å spørre hvorfor jeg fremdeles er arkitekt, for en ting er sikker og det er at arkitektfaget er noe helt annet enn det jeg forestilte meg da jeg valgte å bli arkitekt. Så hvorfor er jeg fremdeles arkitekt? Det er vel mest fordi faget består av stadige utfordringer og spørsmålet om hva som er god arkitektur må man stadig stille seg om igjen og redefinere på nytt og det gjør det spennende, det er ingen fasitsvar.

Arkitektur er for meg
Mennesket. Det gode liv. Glede. Lys. Varme. Farger. Vi kan bedre og derfor bør vi.

Hvilke prosjekter som du har tidligere jobbet med har vært ekstra engasjerende – og hvorfor?
De mest engasjerende prosjektene jeg har jobbet med har nok vært da jeg var student og hadde fullstendig frie tøyler og bedre tid til å forske og finne gode og spennende svar. Det forsvinner dessverre litt i arbeidslivet hvor penger og tidspress setter større begrensninger. Det som er viktig da er å ha gode verktøy som man behersker godt og som fører til at man vinner tilbake tid som man kan bruke på prosjektutviklingen.

Hva mener du er fremtiden for arkitektur og vår bransje?
Selv om menneskets primærbehov i utgangspunktet ikke har endret seg vesentlig, har en stor del av arkitektens arbeid alltid dreid seg om å følge med utviklingen i trender, materialer, byggeteknikk og lovverk, og det å tilegne seg nye verktøy.

Utviklingen i teknologien går stadig fortere framover og gir oss stadig nye og bedre verktøy, så her vil det skje mye de neste årene og det gjelde å ikke havne bakpå. Både utviklingen av materialer og det at vi stadig bygger tettere krever god samhandling mellom arkitekter seg imellom, andre fag, kunder og øvrige involverte. God kommunikasjon, samhandling og situasjonsforståelse er dermed også en viktig og vesentlig del av arbeidet og må stadig finpusses. Stadig større miljøkrav gjør at både vi, men også oppdragsgivere må tenke i nye baner og gjerne børste støv av glemt kunnskap. Men det er bare en fordel da bygg tross alt skal stå lenge og gi oss gode og sunne omgivelser som fremmer helse, velvære og indre ro. Dette aspektet med arbeidet vårt havner dessverre ofte nederst på listen til fordel for andre hensyn, så vi som arkitekter må rette et større fokus på dette.

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav?
At jeg stadig får utviklet meg og min faglig kompetanse, både når det gjelder selve arkitekturen, men også de verktøyene som hjelper meg å utvikle og finne de gode svarene på oppgavene jeg får. Samtidig er kollegaene mine viktige for meg, at vi både kan fleipe og samtidig ha gode faglige diskusjoner og i tillegg er rause med hverandre

Arkitektur er bygg og menneskeskapte rom som gir kvaliteter utover det å beskytte oss fra vær og vind.

Cathrine Sunde, arkitekt

Hvorfor jeg ble arkitekt? Jeg har alltid vært glad i å skape og lage ting og ble tidlig oppmuntret til å tegne av min mormor som var kåpedesigner og tegnelærer. Arkitektyrket kombinerer mange av mine interesser; design, naturfag og psykologi. For meg er det å være arkitekt spennende fordi en lærer noe nytt hele tiden. 

Arkitektur handler om å skape våre fysiske omgivelser med omhu. Vi skal forbedre omgivelsene våre. Arkitektur er bygg og menneskeskapte rom som gir kvaliteter utover det å beskytte oss fra vær og vind.

De siste årene har jeg jobbet mye med privatkunder og vært med på å tegne flere boliger og hytter. Dette har vært givende fordi en er med å forme kundens drømmehjem. Jeg synes det er veldig gøy når kunden har spesielle interesser som skal integreres i prosjektet, som for eksempel at boligen skal følge Feng Shui prinsippene. Jeg liker å jobbe med interiør og eksteriør sammen.

Jeg trives best i prosjekter hvor en tegner alt innenfra og ut, og har jobbet på flere interiør-tunge prosjekt, blant annet; co-working i London, Gallery Lafayette i Frankrike, penthouse i Praha og restaurant i København. Felles for alle disse prosjektene var taktilitet og materialkvalitet i fokus. Vakre ting inspirerer meg; arkitektur, natur, design, kunst og musikk.

Ny teknologi gjør at vi kan jobbe og bygge annerledes. På samme tid som at teknologien begynner å ligne noe ut av en sci-fi film har vi fortsatt og enda viktigere et ønske om å komme nærmere naturen. Her gjelder det kanskje å finne en balanse.  Det kommer også nye spennende materialer på markedet. Er spent på å se mer bruk av mycelium fremover.

Det er viktig for meg å skape arkitektur med omtanke til menneskene som skal bruke rommene. Her balanserer vi mellom utbygger og bruker. Og begge interesser må ivaretas. Jeg ønsker at det jeg tegner har en positiv innvirkning for menneskene som skal bo, leve og jobbe i rommene vi skaper i mange år fremover. 

Elise Junge, arkitekt

Lorem ipsum dolor si amet, consectetur adipiscing incidunt ut labore et dolore magna aliquam erat nostrud exercitation ullamcorper suscipit laboris nis duis autem vel eum irure dolor in reprehenderit i, dolore eu fugiat nulla pariatur. At vero eos et accusa praesant luptatum delenit aigue duos dolor et mole provident, simil tempor sunt in culpa qui officia de fuga. Et harumd dereud facilis est er expedit disti eligend optio congue nihil impedit doming id quod assumenda est, omnis dolor repellend. Temporibud

Lorem ipsum dolor si amet, consectetur adipiscing incidunt ut labore et dolore magna aliquam erat nostrud exercitation ullamcorper suscipit laboris nis duis autem vel eum irure dolor in reprehenderit i, dolore eu fugiat nulla pariatur. At vero eos et accusa praesant luptatum delenit aigue duos dolor et mole provident, simil tempor sunt in culpa qui officia de fuga. Et harumd dereud facilis est er expedit disti eligend optio congue nihil impedit doming id quod assumenda est, omnis dolor repellend. Temporibud

Evy Eftestøl, arkitekt

Jeg ble i utgangspunktet arkitekt for jeg syns det var litt vanskelig å forholde meg til mennesker, som barn og ungdom jeg syns rett og slett det var vanskelig å forstå folk…så det sto mellom dyrlege, forsker, kunstner eller arkitekt.

I min tidlige forstilling om arkitektur trodde jeg det handlet om å sitte bak en stor pult med store ark og tegne store bygg, som museum, skoler, boliger mm, lite visste jeg da at det det hele for meg ville komme til å nettopp handle om mennesker!

For meg er arkitektur mennesket, det å skape for og til en bruker, om det er bolig, skole, sykehus, eller andre bygg, så handler det alltid om dem vi skaper og tegner for! 

Det handler for meg om å lytte og forstå og så sette dette i system som igjen blir ett bygg…

Det og kunne være med på å forbedre hverdagen, skape gode rom å bo i, gode uterom, gode by rom og gode rom å arbeide i og oppholde seg i ut fra det behovet du har er det det arkitektur handler om for meg! Som leder og eier handler det også om de menneskene du jobber med og om alle kunder og mennesker du møter i løpet av årene.

Det samfunns sosiale ansvaret vi har som arkitekter er nok det jeg brenner mest for, det å bruke arkitektur som et virkemiddel til å bygge broer mellom ulike mennesker, kulturer, og samfunnsstrukturer.

Det å aktivt jobbe innen FN bærekraftsmål gjennom alle prosjekt mener jeg vil være nøkkelen for å skape god bærekraftig arkitektur i fremtiden.

Prosjektene som på mange måter har gitt meg mest utfordringer, utvikling og også inspirasjon er prosjektene vi har/og jobber med i Øst-Afrika.

Prosjektet NMC i Ethiopia og prosjektet i Haydom, Tanzania.

Det å jobbe i et internasjonalt miljø og team med hovedfokus på å forbedre helse tilbud i områder det behovet er stort er og har vært et givende arbeid å være med på.

Det å skape arkitektur som bidrar og forbedrer forhold for bedre helse til alle har blitt ett av de viktigste arbeidsområdene mine de siste årene. Igjen er det menneskene som berører meg mest, historiene man hører og hverdagen man ser. Det å se hvordan vi kan bruke også arkitektur som en del av det å dele det sosiale ansvaret vi har for å skape en bedre og mer likeverdig verden for alle

Guro, arkitekt

Lorem ipsum dolor si amet, consectetur adipiscing incidunt ut labore et dolore magna aliquam erat nostrud exercitation ullamcorper suscipit laboris nis duis autem vel eum irure dolor in reprehenderit i, dolore eu fugiat nulla pariatur. At vero eos et accusa praesant luptatum delenit aigue duos dolor et mole provident, simil tempor sunt in culpa qui officia de fuga. Et harumd dereud facilis est er expedit disti eligend optio congue nihil impedit doming id quod assumenda est, omnis dolor repellend. Temporibud.

Lorem ipsum dolor si amet, consectetur adipiscing incidunt ut labore et dolore magna aliquam erat nostrud exercitation ullamcorper suscipit laboris nis duis autem vel eum irure dolor in reprehenderit i, dolore eu fugiat nulla pariatur. At vero eos et accusa praesant luptatum delenit aigue duos dolor et mole provident, simil tempor sunt in culpa qui officia de fuga. Et harumd dereud facilis est er expedit disti eligend optio congue nihil impedit doming id quod assumenda est, omnis dolor repellend. Temporibud.

Eyrun Harpa Eiriksdottir, arkitekt

Hvorfor ble du arkitekt?
Jeg visste umiddelbart da jeg ble kjent med byggbransjen som 17-åring at jeg ville jobbe i byggebransjen.

Jeg har alltid følt at byggebransjen og jeg forstår hverandre (snakker samme språk).

Hva handler arkitektur om for deg?
Arkitektur handler om å gjøre byene vakre og tilgjengelige, og gjøre folks hjem til et vakkert og praktisk fristed for familien.

Hvilke prosjekter som du har tidligere jobbet med har vært ekstra engasjerende – og hvorfor?
Jeg er engasjert og stolt over alle prosjektene jeg jobber med.

De som er mest krevende er de som er ekstra engasjerende:

Leif Eiriksson internasjonale lufthavn på Island.
Puslespillet med rekkehusene i Nore Sunde.
Boligene ved Hegrebergveien i Vestre Åmøy.
Blokkene i Øygarden. Osv.

Hva mener du er fremtiden for arkitektur?
Arkitekturens fremtid vil være mye mer miljøvennlig enn før.

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav?
Utfordrende prosjekter, fleksibilitet sammen med gode kollegaer og gode arbeidsforhold er viktigst for meg, og det har jeg på Stav

Henning, arkitekt

Lorem ipsum dolor si amet, consectetur adipiscing incidunt ut labore et dolore magna aliquam erat nostrud exercitation ullamcorper suscipit laboris nis duis autem vel eum irure dolor in reprehenderit i, dolore eu fugiat nulla pariatur. At vero eos et accusa praesant luptatum delenit aigue duos dolor et mole provident, simil tempor sunt in culpa qui officia de fuga. Et harumd dereud facilis est er expedit disti eligend optio congue nihil impedit doming id quod assumenda est, omnis dolor repellend. Temporibud

Lorem ipsum dolor si amet, consectetur adipiscing incidunt ut labore et dolore magna aliquam erat nostrud exercitation ullamcorper suscipit laboris nis duis autem vel eum irure dolor in reprehenderit i, dolore eu fugiat nulla pariatur. At vero eos et accusa praesant luptatum delenit aigue duos dolor et mole provident, simil tempor sunt in culpa qui officia de fuga. Et harumd dereud facilis est er expedit disti eligend optio congue nihil impedit doming id quod assumenda est, omnis dolor repellend. Temporibud

Hilde Nessa, arkitekt

Hvorfor ble du arkitekt – hva bragte deg til arktitekturstudiet?
Fordi eg elsker formgivning! Eg har, heilt sida eg var lita, bygd hytter i fjæra, skogen og urene. Rom har fascinert meg, og begeistra. 

Hva handler arkitektur om for deg?
Arkitektur handler for meg om tilrettelegging, sansning og rom. Å skape rammer for ein god kvardag for andre gir meg meining i arbeidet.

Hvilke prosjekter som du har tidligere jobbet med har vært ekstra engasjerende – og hvorfor?
Parallelloppdrag ved Nidelven. Dette var utruleg kjekt på grunn av at det var et transformasjonsprosjekt med høy grad av kompleksitet og tverrfaglighet. Synergien av desse ga grunnlag for eit veldig spennende samarbeid og resultat.

Hva mener du er fremtiden for arkitektur?
Miljø og bærekraft. Renovasjon. Gjenbruk og sambruk av eksisterende bygg, rom og materialer. Når me går inn i ei framtid med aukande material og ressursknapphet, er det på høg tid at me verdsetter det som allerede er bygd og lagd.

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav?
Menneska og å vera med å skapa noko av betydning for andre. I Stav får eg vera med å skape noko av betydning, både for dei som kan betale for seg og dei som ikkje kan det.

Irene Risheim Kristiansen, arkitekt

Hvorfor ble du arkitekt?
Jeg har alltid vært samfunnsengasjert og hatt et hjerte for arkitektur, planlegging og omgivelsene rundt meg, da ble det naturlig å velge et yrke der en kan være med å sette dette ut i livet.

Hva handler arkitektur om for deg?
I arbeid med reguleringsplaner må en ta utgangspunkt i de lokale omgivelsene og menneskene samtidig som en balanserer kravene som er gitt i overordna planer. For å oppnå kvalitet må helhetlig arkitektonisk konsept og estetiske intensjoner legges til grunn for reguleringsplanen. Det å få være med å lage en god og gjennomførbar plan som skaper forutsigbarhet for tiltakshaver og kommune gir meg enormt mye.

Hvilke prosjekter som du har tidligere jobbet med har vært ekstra engasjerende – og hvorfor?
Jeg har hatt flere år der jeg har vært i kommuner og rådgivende ingeniørkontor. Veldig gode erfaringer å ha med seg, da har en vært på den siden av bordet også og dratt gode erfaringer fra det. Oppdragene da var av en annen art, som for eksempel ansvarlig for å få godkjent reguleringsplanene for Rogfast som involverte flere kommuner. Vegplaner gjennom stor kompleksitet der forhold mellom jordvern og forminner hadde stor plass. Områdeplan for sentrum i en kommune med stor flomfare. Lista er lang.

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav?
De gode kollegene har en som regel alle plasser og det har vi også her i Stav, vi har godt samspill for å finne de gode løsningene, de som igjen ender opp i gode prosjektene som får betydning langt utover vårt kontor. Dette kan vi være stolte av.

Mette, arkitekt

Lorem ipsum dolor sit amet, mauris sed eget, placerat in aliquam molestie quam quaerat metus, mattis fusce. Ut lacus dolor massa ea placerat. Id tempor odio enim quis semper, vel integer, pellentesque pariatur sit odio. Gravida eu lorem. Imperdiet fringilla amet pellentesque quis sagittis sit, duis vitae eros metus amet et etiam, magna potenti non malesuada id nostra. Eget parturient justo in adipiscing at, vestibulum posuere unde, et consectetuer sodales orci, dui sed id neque porttitor sed velit, risus commodo vel nunc pulvinar lectus. Nibh dolor id rutrum pellentesque, tellus eleifend tristique id wisi eros pulvinar, vel potenti, potenti mi in, dui pede lobortis eu platea.

Vel integer accumsan feugiat tincidunt. Sed convallis massa et eros viverra, condimentum accumsan, nisl nonummy, placerat ut magna morbi, aliquam pretium quisque pellentesque suspendisse lacus. Fusce in eu, tellus augue vulputate, leo non massa per nisl pellentesque quis, id velit sed ut, magna vel interdum. Ut pede eros lectus amet. Placerat quis fermentum egestas.

Jostein Hølland, arkitekt

Hvorfor ble du arkitekt/ ingeniør/planlegger/tegner?
Ble ingeniør med tanke på å tegne ulike bygg og har siden jeg var 9 år vært fasinert og likt å tegne.

Hva handler arkitektur om for deg?
Opplevelse av noe nytt som blir skapt og hvilke former og uttrykk som kommer frem i kreativt samspill mellom arkitektteamet og utbygger

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav?
Kunne bidra til å skape noe som gir mening for kunde og vårt kontor, der vi er med på å forme hvordan mennesker bor eller arbeider.

Pål Dannevig, arkitekt

Jeg ble arealplanlegger fordi jeg studerte byutvikling og urban design på UiS. Mens jeg studerte hadde jeg sommerjobber som arealplanlegger. Jeg fikk tilbud om fast stilling da jeg var ferdig med studiet. Hovedgrunnen til at jeg har fortsatt med dette er den gode blandingen av kreativitet, tekniske utfordringer, jobbe med mennesker og jobbe selvstendig.

Hva handler arkitektur om for deg?
For meg handler arkitektur om å skape bygninger og byrom som gir gode opplevelser for folk. Det handler også om å skape mest mulig innenfor de rammene og resursene som er tildelt. 

Hvilke prosjekter som du har tidligere jobbet med har vært ekstra engasjerende – og hvorfor?
Svankevigå har vært et ekstra engasjerende prosjekt. Jeg har bodd som nærmeste nabo til prosjektet i 10 år og synes derfor det har vært spennende å kunne utforme området til noe bedre. Siden prosjektet er såpass urbant, har det vært mulig å benytte mange av teoriene jeg har lært på studiet.

Hva mener du er fremtiden for arkitektur og vår bransje?
Med sosiale medier tror jeg det har blitt lettere for folk å engasjere seg for arkitektur og byutvikling. Jeg tror derfor det blir viktig å ha fokus på at byggene og stedene vi lager skal påvirke folk i mange år fremover.

Med kunstig intelligens på fremmarsj så tror jeg det blir viktig å kunne bruke dette som et verktøy i planleggingen. KI kan bidra til at vi kan ta bedre beslutninger i planleggingen. KI kan også spare oss for mye tid slik at vi kan bruke tid på andre oppgaver i planleggingen.  

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav?
Det er viktig for meg at Stav er et selskap som holder på med veldedighetsprosjekter. Selv om jeg ikke jobber direkte med disse prosjektene, synes jeg det er godt å vite at overskuddet til bedriften går med til slike prosjekter.

Silje Tunge, arkitekt

Hvorfor ble du arkitekt/ ingeniør/planlegger/tegner?  
Tilfeldigheter, men har alltid vert glad i tegning, og planlegning av rom.


Hva handler arkitektur om for deg? 
Godt planlagte bygninger og rom, som er godt tilpasset omgivelser og som står seg  


Hvilke prosjekter som du har tidligere jobbet med har vært ekstra engasjerende – og hvorfor?
Detaljprosjektering av Sølyst, dette var mitt første ordentlige BIM prosjekt, dyktige sammerbeidspartnere og utfordrende arbeidoppgave.

Konkurranse Solås Skole (gøy og være med å planlegge en skole som skulle fungere for både elever, ansatte og Arkitekturen, vi vant ikke konkuransen, men var en ny og spennende erfaring å ha med seg.

Hva er viktig for deg i jobben hos Stav? Gode kvalifiserte kolegaer, som danner et bra arbeidsteam, stadig nye utfordringer og spennende arbeidsoppgaver

Simon , bygningsfysikk

Lorem ipsum dolor sit amet, mauris sed eget, placerat in aliquam molestie quam quaerat metus, mattis fusce. Ut lacus dolor massa ea placerat. Id tempor odio enim quis semper, vel integer, pellentesque pariatur sit odio. Gravida eu lorem. Imperdiet fringilla amet pellentesque quis sagittis sit, duis vitae eros metus amet et etiam, magna potenti non malesuada id nostra. Eget parturient justo in adipiscing at, vestibulum posuere unde, et consectetuer sodales orci, dui sed id neque porttitor sed velit, risus commodo vel nunc pulvinar lectus. Nibh dolor id rutrum pellentesque, tellus eleifend tristique id wisi eros pulvinar, vel potenti, potenti mi in, dui pede lobortis eu platea.

Vel integer accumsan feugiat tincidunt. Sed convallis massa et eros viverra, condimentum accumsan, nisl nonummy, placerat ut magna morbi, aliquam pretium quisque pellentesque suspendisse lacus. Fusce in eu, tellus augue vulputate, leo non massa per nisl pellentesque quis, id velit sed ut, magna vel interdum. Ut pede eros lectus amet. Placerat quis fermentum egestas.

Synnøve Haukland, arkitekt

Hvorfor ble du arkitekt?
Jeg vokste opp med en far og onkel som er tømrere, hvor jeg ofte var med på jobb. På denne tiden ønsker jeg å følge i min fars fotspor, men hvor jeg raskt skiftet mening da jeg titt og ofte observerte han stå ute å jobbe i ekte vestlandsvær. Jeg var glad i matte og fysikk, hvor valget falt på ingeniørutdanning. Her var bygg- retningen derfor et naturlig valg. Jeg har også alltid hatt en kreativ side, og var litt redd for at denne ikke skulle få komme frem i ingeniørutdanningen. Heldigvis kunne man velge ulike retninger innenfor ingeniørutdanningen, hvor urban design/byplanlegging ble det åpenbare valget. Her fikk vi en god blanding av det tekniske og det kreative. Planlegging, byutvikling og arkitektur var noe jeg fort fikk en stor interesse for, og det var derfor naturlig å ta steget videre på masternivå.

Hva handler arkitektur om for deg?
For meg er det mennesket som er i fokus i planlegging og arkitektur. Det er mennesker vi planlegger og bygger for, og det er mennesket som er bruker og skal trives, både ute og inne. For meg handler planlegging om å se helhetlige løsninger ved å organisere og utforme bygg og byrom som kan invitere, inkludere og inspirere. Estetikk handler om de sanselige opplevelsene og visuelle kvaliteter, og hvordan dette påvirker individuelle mennesker og samfunnet generelt. Ved planlegging av områder har jeg muligheten til å legge premisser for gode planer som kan bidra til å skape sosialt bærekraftige bo- og byomgivelser som kan bidra til høyere livskvalitet, trivsel og stolthet.